WSV Woudrichem Roeien

Mixed open Portsoy

Serious Request Donatie!

Groot & Grut 1 Maiden Trip

Caledonian Mercury

Serious Request 2013; Rondje Altena Roeien door Kees Vink

Slecht zicht wordt in het vaarreglement niet gedefinieerd, maar een {modal images/Modals/Leidraad_slecht_zicht.png|title=Leidraad slecht zicht}leidraad slecht zicht{/modal} opgesteld door Rijkswaterstaat, Dienst Waterpolitie en openbaar ministerie biedt uitkomst. Hierin wordt slecht zicht gedefinieerd tot minder dan 1000 meter op hoofdvaarwegen en minder dan 400 meter op alle andere vaarwegen.

Voor het ons betreffende roei gebied hebben we te maken met 2 verschillende regelgevingen. Namelijk voor het varen op de Waal: de regelgeving van het Rijnvaartpolitiereglement. En voor het varen op de Merwede en afgedamde Maas: de regelgeving van het Binnenvaartpolitiereglement.

Waal:

Hier is het RPR van toepassing en wel artikel 6.30 Alle varende schepen bij slecht zicht, lid 4 "Een klein schip mag bij slecht zicht slechts varen indien het op kanaal 10 of op het daartoe door de bevoegde autoriteit aangewezen andere kanaal uitluistert."

Merwede:

Hier is het BPR van toepassing en wel artikel 6.29 Algemene bepalingen voor het varen bij slecht zicht, lid 3 waarin staat; "Op de in bijlage 9 vermelde vaarwegen moet een schip bij slecht zicht op radar varen. Op deze vaarwegen moet een schip dat niet op radar kan varen op de dichtstbijzijnde daarvoor geschikte plaats gaan stilliggen."

bijlage 9: "13. de Boven-Merwede"

Verder is hier van toepassing Artikel 6.33. Niet op radar varende schepen, lid 2 "Een varend klein schip dat op een andere vaarweg dan de op de in bijlage 9 vermelde vaarwegen vaart en dat is uitgerust met een marifooninstallatie voor de kanalen voor het schip--schipverkeer en de nautische informatie moet uitluisteren op het daartoe aangewezen kanaal en aan andere schepen de nodige inlichtingen ter verzekering van de veiligheid van de scheepvaart geven."

 

Conclusie: Het roeien bij slecht zicht mag slechts op de Waal als er een marifoon aan boord is waarbij er geluisterd wordt naar kanaal 10. Voor het roeien op de Afgedamde Maas is geen marifoon nodig, behalve als die al aanwezig is omdat we op de Waal hebben gevaren. Op de Boven Merwede mogen we niet roeien bij slecht zicht en dient een ligplaats opgezocht te worden.


Het bestuur buigt zich momenteel over een veiligheidsprotocol en het advies dient te zijn om rekenschap van het bovenstaande te nemen.

Meer informatie over veilig roeien vind je {modal images/Modals/Roeien flyer 2013.png|Title=Roeien flyer 2013}hier.{/modal}

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Onderdeel van WSV Woudrichem

www.wsv-woudrichem.nl