Artikel aangeboden aan www.federatiesloeproeien.nl voor publicatie

Ongeveer 2 jaar geleden kwam de lokale roeivereniging uit Woudrichem in contact met de St Ayles Skiff op de Hiswa. Deze 4 persoons roeisloep met stuurman was niet lang daarvoor ontworpen door Ian Oughtred op basis van een roei-zeil sloep in het maritime museum in Schotland om het sloeproeien in Schotland nieuw leven in te blazen. En dat heeft ze gedaan. Niet minder dan 50 St Ayles Skiffs staan geregistreerd bij de Scottish Coastal Rowing Association en een levendige competitie vindt plaats gedurende een lang regatta seizoen in Schotland. Doelstelling was het ontwerpen van een gemakkelijk te roeien sloep die voor weinig geld en met weinig know-how gebouwd kan worden om de gemeenschappen dichter bij elkaar te brengen.

Dit kwam duidelijk naar voren tijdens de eerste wereldkampioenschap St Ayles Skiff roeien in Ullapool in juli van dit jaar. Niet minder dan 32 teams verschenen aan de start voor een competitie over meerdere leeftijds-, mannen-, vrouwen- en gemengde categorieen gedurende een week van sportieve kameraadschap. Niet alleen in Schotland is dit in korte tijd hard gegroeid, ook in de Verenigde Staten, Engeland, Australie, Nieuw-Zeeland en zowaar Nederland.

WSV Woudrichem heeft in de afgelopen anderhalf jaar een Skiff gebouwd, de 'Groot & grut 1', want een tweede staat reeds op stapel. Hiermee is de vereiniging afgereisd naar Ullapool en heeft in het strijdgewoel van de schotten een verdienstelijke 14 plaats in het algemeen klassement gehaald als beste van de overzeese clubs. Om tegen de toppers uit de Coigach iets uit te halen moet men toch echt van betere huize komen. Deze mannetjesputters en vrouwen komen uit een gehucht van slecht 250 zielen waarvan er 40 roeien op zee. Ze bezitten 2 boten de 'Coigach Lass' en 'Lily Rose' en hebben machtig lange riemen. De SCRA schrijft voor deze eenheidsklasse voor dat riemen en dollen uitsluitend van hout gefabriceerd worden en met alle mogelijke vormen en methoden voor dollen wordt geexperimenteerd. Zo heeft de lokale boot uit Ullapool, de Ulla, Thole pins van pokhout. Op eerste inspectie leek dit een een plastic achtige pin. Maar nadere inspectie en wat google werk leert dat deze pin een van de hardste houtsoorten van de wereld is en uiterst kostbaar. Met een ruime € 40000 per m3 en een gewicht van 1100kg zinkt dit hout waar anderen drijven.

Dat de boot zeewaardig is bewees ook de lange afstands roeiwedstrijd in Ullapool die naar een aan de kust gelegen strand voerde voor een impromptu barbeque. Bij een redelijke wind 4 tot 5 Beaufort en bijpassende zeegang werd vanwege intredende zeemist en het niet meer kunnen overzien van het deelnemers veld de wedstrijd vervroegd gestaakt. Het scheepje deinde prachtig op de golven en nam zelfs de sporadische breker met gemak. Zij roeit licht en weegt afhankelijk van de afbouw tussen de 150 en 200 kg. Nog een belangrijke reden voor de aanschaf. De boot moest gemakkelijk door een 'crew' in en uit het water te brengen zijn. Iets wat ons duur te staan kwam in Ullapool. Slecht op de finale race dag bedachten we de vlonders van een kilo of 45 niet nodig te hebben en raceten we een stuk lichter, eindelijk een goede start.

Al met al een fantastische boot met goede eigenschappen voor competitief roeien.Ze is licht van gewicht, daardoor trailerbaar, gemakkelijk in en uit het water te laten door een kleine bemanning. Ze kost geen vermogen, slechts rond de € 1800 voor het basispakket, en kan tussen de 250 en 500 uur gemakkelijk in elkaar gezet worden vanuit een CNC gefreesd bouwpakket in een overnaadse bouw. Nog het best aan deze sloep is dat er met een relatief klein gezelschap geroeid kan worden waardoor er meer flexibiliteit is bij het organiseren van roei sessies binnen de vereniging. Komen er veel op een sessie dan vullen we gewoon boot 2 en doen een wedstrijd training.

WSV Woudrichem nodigt de Nederlandse sloeproeiers uit om eens vrijblijvend te komen kijken of mee te roeien. Meer informatie: www.wsv-roeien.nl