Loch Broom, Ullapool 2013

De wind neemt wat toe en de worsteling duurt voort. Wij zijn in de buurt van de vuurtoren als de toeter gaat. " De toeter gaat" hoor je ons denken. " Wij zijn toch pas iets over de helft?". Uiteindelijk blijkt dat de wedstrijdleiding besloten heeft de wedstrijd af te lassen. Dit gebeurde over de marifoon die wij niet hadden aanstaan. Er is een zeemist op komen zetten en waardoor de beveiligingsboten geen overzicht meer hebben over het veld van boten. Na 48 minuten eindigt voor ons de wedstrijd, nog steeds als vierde, met als winnaar de boot uit Ullapool in 39 minuten. Op de finishlijn ligt de Saphira; een St. Ayles skiff uit de staat Pennsylvania. Saphira is een (zee)draak, met snaren aan haar kop die naar haar staart, het achterschip lopen. Een klinkt als het geluid dat walvissen het onderwater maken als zij contact met elkaar zoeken. Of is het toch meer een lokroep van Sirenen om zoek naar de zielen van verdwaalde roeiers. In de mist, maken wij een draai en surfen wij terug naar Ullapool. Het is heerlijk roeien, wij passeren enekel skiffs de finish nog moeten passeren, anderen die al eerder draaien halen wij in. De skiff blijkt een prachtig ontwerpen scheepje, er is ondanks de wat hogere golven geen druppel binnengekomen. De eerste wedstrijd zit erop. Terug op het strand gekomen persen wij ons allemaal in de auto van Kees en rijden naar het huurhuisje van Thijs en Ciska. Toevalligerwijs ligt dit op het eindpunt van de lange afstandsrace. Ciska heeft grote stapels pannekoeken gemaakt die prima smaken na een roeiwedstrijd. S' avonds sluiten Nienke, Gerbrich, Kees Groeneveld en Jeroen zich bij ons aan. Het dreigt nog gezellig te worden.