WSV Woudrichem Roeien

GRR 2014

GRR 2014

The 2013 Great River Race

Op zaterdag 27 september vielen alle voorbereidingen samen in de bijna 2 uur en 3 kwartier durende roeiwedstrijd op de rivier de Thames. Een wedstrijd over 21,6 mijl ofwel 34,76 km!

Het team bestaande uit Frans Paap, Leo van Vliet, Koen van Vugt, Ronnie Abou-Sahyoun, Stefan Jansen en Kees Groeneveld was al maanden in training om een scherpe tijd neer te zetten. De ambitie was om de tijd vorig jaar geroeid door het team met de Groot & Grut 1 te verbeteren. Stiekem werd echter ook gekeken naar de snelste tijd vorig jaar geroeid met een st Ayles skiff door het (gemengde) team van Coigach, de Schotten die naar men zegt 5x per week trainen. Zij klokten vorig jaar een tijd van 02:42:27. Groot was de vreugde toen ’s avonds uit de officiële uitslagen bleek dat wij een tijd van 02:41:38 geroeid hadden. Wat een fantastisch resultaat voor maanden trainen. Een leuke bijkomstigheid was dat we ook de met een grote groep aanwezige Dutch Marines eruit roeiden die in een Kromhout Whaler een tijd van 02:44:51 klokten.

Ik zal niet te lang uitweiden over de voorbereiding maar die bestond niet alleen uit roeien maar ook oefenen in het snel wisselen, tijdens de race drinken (speciale energiedrankjes uit de wielrennerij), onderweg plassen (Koen kan dat heel goed) en natuurlijk tot de laatste slag het moreel hoog zien te houden en het laatste beetje energie eruit weten te persen. Al die trainingselementen zijn volop aan bod gekomen tijden de Great River Race en leidden uiteindelijk tot een fantastisch resultaat.

We hebben ook weer veel geleerd zoals: “een drinkzak van 3l is OK maar dan moet ie wel goed op je rug zitten”, “zorg zelf voor je eten in Engeland: ingelegde groenten en aardappels noemen ze daar een barbecue”, ook “dood” bier smaakt uitstekend en de after party is ontzettend gezellig. Dit samen met de vele gesprekken die we gevoerd hebben met collega roeiers en natuurlijk de fantastische entourage in hartje Londen betekent voor ons “volgend jaar weer en als het enigszins kan met twee boten”!

 

Een paar weken tevoren hebben Josee, Margot, Marco, Jeroen, Michiel en Anneke intensief getraind voor de Great River Race die op 7 september zou plaatsvinden. We roeiden van Woerkum naar Veen en terug, over de Waal voorbij Brakel, naar Gorinchem en de A27 brug. Een paar dagen voor vertrek viel Jeroen helaas uit wegens een verwonding aan zijn hand. Gelukkig vonden we in Krijn een waardige vervanger en konden we toch op 6 september met Groot en grut 1 achter de auto richting Londen vertrekken.
Onder escorte van Max op de motor van Almkerk naar de A27, volgde daarna een voorspoedige reis naar Calais, waarbij wij niet in het minst gehinderd werden door de opmerking van Margot dat haar paspoort al enige maanden verlopen was. Et voilà, dat bleek ook geen enkel probleem, een aardige douane beambte, telde hooguit het aantal personen in ons busje en bewonderde onze mooie boot. Richting Dover betrok de lucht en bij aankomst wachtte ons een zware mist en regen, weer zoals met name Josee al wel verwachtte.
Reisgids Anneke vond dat we minstens een Cream Tea gedronken moesten hebben in een super Engels plaatsje en zo kwamen we aan in Chilham, mooie pub, kerk en landhuis. De Cream Tea bleek wederom een hele maaltijd, de regenwolken verdwenen en Michiel navigeerde heel behendig met busje en trailer, linksrijdend, naar de Millwall slipway, Docklands, Londen. Daar zou op zaterdag de start zijn. Aldaar zagen we meteen al de St Ayles skiffs van wereldkampioen Coigach liggen en we wisten  dat we geen nummer 1 zouden worden in onze klasse.
We reden daarna door met busje en auto naar Ham, Richmond upon Thames , waar de camping was.  Tomtom leidde ons door alle traffic jams die er waren op een drukke vrijdagavond in Londen,de sfeer bleef prima en we kwamen al wat in de wedstrijdmood door wedstrijden met andere vehikels in de file aan te gaan, er volgde een weddenschap die Michiel jammerlijk verloor, dat kostte hem en rondje in de pub van Ham. Aangekomen bij de camping was het al lang donker, we hebben snel onze werptentjes geworpen en zijn daarna naar de Hog -roast gegaan, er was daarna een leuke band en we hebben heerlijk gedanst.
Zaterdagochtend lekker ontbeten in de regen onder paraplu's, daarna naar de bus gekuierd, we konden nog mee en waren op ruim op tijd bij de start in Docklands. Aldaar heel veel roeiboten, we keken onze ogen uit. Via een modderige slipway(letterlijk 'slip' way) de Thames op, en wachtend met  de meest mooie roeiboten en bizar verklede Engelsen  op de start, toch wel een beetje zenuwachtig. Cox Krijn had de wind er goed onder, hij stuurde ons behendig naar de start en daarna : roeien maar!
Het was een feest om op de Thames te roeien, we genoten van de 28 bruggen waar we onderdoor roeiden, we haalden in en werden ingehaald, het zonnetje scheen, onze dag kon niet meer stuk. We zagen de meest mooie gebouwen, pubs, fabrieken(Battersea Power plant, een enorm imposant gebouw, bekend van de PinkFloyd LP) en op het einde het landelijke Richmond met z'n landhuizen en towpaths, Engeland op z'n best. Aangekomen in Richmond lagen we tussen vele andere roeiboten, naast ons de Cornish gigs uit Port Isaac, de plaats waar de Originele Doc Martin opgenomen is en waar Margot, Anneke en Michiel eerder dit jaar geweest waren. Marco haalde snel de pints om onze tijd te vieren: 3 uur en 15 minuten.Joepie!
Dat we niet nummer 1 werden lag niet alleen aan onze tegenstanders maar ook aan het feit dat we tegenwind hadden in combinatie met het feit Michiel zijn Prins Charles act niet wilde opgeven. Tevens kan Krijn nooit meer naar een hoosblik kijken zonder daar bepaalde gevoelens bij te krijgen.
Zondag in het zonnetje weer alles ingepakt , en op ons gemak terug naar Dover, aldaar nog even de White Cliffs in het plaatsje St Margareth at Cliffs bewonderd, we wilden daar eigenlijk langer blijven, maar de terugreis stond al vast. Op de terugweg in Belgie nog even een frietje in een friterie langs de snelweg en door de regen terug naar Woerkum, iedereen voldaan .

 

A Van Walree

Vanochtend is de Groot & Grut 1 naar Londen vertrokken voor de Great River Race. Deze race over 30 km is een van de grootste evenementen voor sloeproeiers in Europa en wordt voor het eerst door ons team bezocht. In de afgelopen weken is er hard getraind op de Merwede maar de hoop op het 'kribke pikken' zal op de Theems niet volstaan. We wachten met smart op foto's waarbij de St Ayles Skiff onder de Tower Bridge doorvaart.

Update: nog voor middernacht is een eerste sneak preview binnengekomen en het lijkt er gelijk op dat alles verloren is met de twee gespotte boten van Coigach, de grote winnaars van het eerste wereldkampioenschap St Ayles Skiff in Ullapool. Anneke lijkt nog een gesprek aan te gaan met een van die roeiers uit het noorden maar dat mag zeker niet baten. Wat een prachtige boten.

Update: Geeindigd in 3 uur en 15 minuten, fantastisch gedaan! We wachten op een meer volledig verslag van de roeiers. In de tussentijd hier een link naar wat doorgemailde fotos.

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Onderdeel van WSV Woudrichem

www.wsv-woudrichem.nl